6 zonden waar je je als motorrijder niet aan mag laten vangen

Motorrijders zijn soms echte dare devils. Voor hen is een ritje zonder helm, niet hun grootste zorg. Integendeel, zodra de zon zich laat gelden, vervagen alle regeltjes gelijk smeltende sneeuw. En dat vraagt naar een heropfrissing van wat écht belangrijk is voor de motorrijder. Aan de volgende zes regels mag de motorrijder niet zondigen!

1.   Zichtbaar is merkbaar

Het spreekt voor zich dat een zichtbaar persoon sneller opgemerkt wordt, dan een persoon die opgaat in het decor. Zichtbaarheid door lichten, fluohesjes en andere fluorescerende essentials is dan ook een absolute must voor iemand die zich in het verkeer begeeft. Probeer je dus als motorrijder bewust te zijn van de gevaren die gepaard gaan met verdokenheid.

2.   Zonder technische check, ben je gek

Je motor mag dan wel staan blinken, hoe het er intern aan toegaat, dat zie je meestal niet langs de buitenkant. Het is dan ook belangrijk dat je jaarlijks een technische check-up laat uitvoeren zodat je weet in welke staat je motor verkeerd. Laat deze onderdelen zeker eens controleren:

  • Banden, diepte van de groeven;
  • Bandenspanning;
  • Remspanning;
  • Lampen;
  • Richtingaanwijzers.

3.   Oefen je skills

Tijdens de winter grijp je vast minder snel naar een ritje op de motor. Helemaal te begrijpen als je jezelf op een gladde ondergrond dient te begeven. Maar, hou er dan ook rekening mee dat je manoeuvres niet van de eerste keer smooth zullen verlopen. Oefen je skills eerst nog een keer voor je je aan scherpe bochten begeeft tegen een (geen te) hoge snelheid.

4.   Een geschikte outfit is essentieel

Niet enkel je motor moet piekfijn in orde zijn, ook je outfit verdient de nodige aandacht. Hecht belang aan een degelijke helm, een paar sterke handschoenen en kledij die voldoende dekkend is. En… niet onbelangrijk: een kleurtje kan wonderen verrichten in je opvallendheid! Houd bovendien ook rekening met wat de weergoden je die dag gunnen, zowel voor je outfit als voor gepast gedrag op de weg.

5.   Hou rekening met je positie

Motorrijders zijn net zoals fietsers en voetgangers, zwakke weggebruikers op de baan. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat grote voertuigen – zoals personenwagens of vrachtwagens – je niet zomaar van de baan scheren. Hiervoor kan je letten op de positie die je op de baan inneemt, door:

  • Rekening te houden met de dode hoek van wagens;
  • Geen gevaarlijke situatie te creëren door tussen wagens in te rijden;
  • Je op ⅔ van de rijstrook te positioneren.

6.   Verzekerd de baan op

“De laatste zullen de eerste zijn”, is eentje dat volledig aansluit bij de laatste tip. Verzeker jezelf en je motor, want het is opperbelangrijk. Bovendien ben je verplicht om een BA Motorverzekering aan te gaan, aangezien je jezelf met dit voertuig in het openbaar verkeer begeeft. En maar goed ook, want het kan je alleen maar een return on investment bieden!

Heb je nog geen BA motorverzekering? Kom dan gerust langs op kantoor zodat we dit in orde kunnen brengen!

Terug naar overzicht