Fiscus kan nagaan bij welke bank u rekeningen heeft.

Het zat er al een tijdje aan te komen maar vanaf deze week is het werkelijkheid : voortaan kan de fiscus opvragen waar iemand bankrekeningen heeft. Dit moet gebeuren via de Nationale Bank en via de module van het ‘Centraal Aanspreekpunt’ (CAP). Daarmee is deze toepassing eindelijk volledig operationeel. 

Het CAP is immers een centrale databank waar de fiscus van elke Belg kan nagaan bij welke bank hij rekeningen heeft. Dat mag niet zomaar. Er moeten al ernstige vermoedens van fraude zijn. Bovendien zijn er  geen bedragen of verrichtingen terug te vinden in het register, maar enkel namen en rekeningnummers. Elk jaar moeten banken de gegevens van het voorgaande jaar aan het CAP doorspelen.

Het CAP had eigenlijk al op 1 mei van dit jaar operationeel moeten zijn, maar dat was niet het geval. Volgens het artikel van Le Soir, waarover ook De Standaard bericht, kwam dat vooral door technische moeilijkheden en door enkele “onwillige” banken. Maar dat is niet langer het geval.

Het is dus hoe langer hoe meer onverstandig om je geld te spreiden over meerdere spaarboekjes om de roerende voorheffing te vermijden. In de beleggingen onder tak 21, 23 en 26 zijn er voldoende manieren om op fiscaalvriendelijke wijze en binnen de wetgeving toch een mooi rendement te realiseren, zelfs bij producten met kapitaalsgarantie. Kom gerust eens langs voor meer inlichtingen.

Terug naar overzicht