Slippen op gladde wegen voorkomen

Het wordt weer kouder en nachtvorst is weer op komst. Heel gevaarlijk als je ‘s morgens de baan op moet! Sneeuw, ijzel, regen, … dit kan zorgen voor spekgladde wegen! Hoe voorkom je nu dat je wagen gaat slippen?

Tips om de controle over je wagen te behouden

 1. Zorg voor winterbanden
  Winterbanden zijn in België niet verplicht maar wel aangeraden! Ze zorgen voor meer veiligheid, meer tractie, controle en grip op de weg.
 2. Geef geen gas tijdens het slippen
  Haal je voet van het gaspedaal wanneer je wagen begint te slippen. Druk ook de rempedaal niet in! Ook al doe je dit als reflex, toch is het beter om alle pedalen te lossen.
 3. Rem op de juiste manier
  De meeste auto’s zijn inmiddels uitgerust met een ABS remsysteem (anti-blokkeer systeem). Dit zorgt ervoor dat je wielen niet gaan blokkeren op een glad wegdek. Druk je rempedaal volledig in in dit geval. Heeft je auto geen ABS, dan raden we aan om al pompend te remmen.
 4. Kijk in de juiste richting bij het slippen
  Probeer niet te kijken naar het obstakel tijdens het slippen, maar blijf kijken in de richting waar je naartoe wilt. Dit helpt om in de juiste richting voort te bewegen.
 5. Vermijd dat je wiel gaat spinnen
  Zit je met je wagen vast in de sneeuw of modder? Vermijd dan dat je wielen gaan spinnen. Hierdoor veroorzaak je diepe sporen waardoor je wagen nog dieper zal vastzitten. Met een kleine schop kan je al snel geholpen worden.
 6. Oefen oefen oefen
  Veiliger leren rijden? Volg dan een slipcursus of een rijtraining door specialisten.

Slippen voorkomen

 1. Pas je snelheid aan, vooral in bochten. Rij traag!
 2. Vertrek bij winters weer op tijd, zodat je niet gehaast bent op de weg.
 3. Vermijd bruuske manoeuvres en doe alle handelingen langzaam en voorzichtig.
 4. Hou je ogen goed open en kijk ver vooruit naar alle voorliggers zodat je problemen sneller kan zien en daarop kan anticiperen.
 5. Probeer te luisteren naar je wagen en het rijgedrag van je auto goed aan te voelen.

Schade aan je wagen?

Heb je toch een slippertje gemaakt en daardoor schade aan je wagen?

Contacteer ons voor een expertise.

Terug naar overzicht