Parkeren? Niet zonder risico!

Maar liefst veertig procent van de ongelukken met autoschade zijn te wijten aan onzorgvuldig parkeren. Bestuurders van bestelwagens en SUV’s zijn vaker betrokken bij parkeer- en manoeuvreerongelukken dan bestuurders van kleine wagens. De reden? Auto’s worden almaar groter en langer, en de verkeersdrukte neemt toe. Hoe je parkeerschade aan je auto kunt vermijden?

Wij helpen je veilig op weg met enkele tips.

Schade bij parkeren

Parkeren is gevaarlijk, zo lijkt het wel wanneer je de resultaten van een internationaal onderzoek van Allianz op een rijtje ziet:

  • Veertig procent van de ongelukken met autoschade vindt plaats tijdens het parkeren.
  • In acht van de tien gevallen rijdt de bestuurder de auto uit de parkeerplaats.
  • Bestelwagens en SUV’s zijn het vaakst betrokken bij ongelukken tijdens het parkeren.
  • In tien jaar tijd is het aantal parkeerongevallen met meer dan dertig procent gestegen.

Er zijn verschillende oorzaken voor deze toename van parkeerongevallen. Het feit dat auto’s in diezelfde tien jaar tijd ook almaar groter en langer geworden zijn, is er daar maar eentje van. Daarnaast is ook de verkeersdrukte toegenomen – dat merken we met zijn allen dagelijks wanneer we in de ochtendfile staan.

Tips om veilig achteruit te parkeren

Je gaat dus maar beter voorzichtig te werk wanneer je je auto de volgende keer uit de garage of de parkeerplaats rijdt. Vooral op plekken waar druk in- en uitgereden wordt, zoals de supermarkt of het stadscentrum, is het opletten geblazen.

  1. Vertrouw niet blindelings het parkeerhulpsysteem in je wagen.
  2. De meeste wagens zijn tegenwoordig uitgerust met parkeersensoren, maar die dekken meestal niet de zijkant van je auto. Ook erg lage obstakels zoals kleine paaltjes of stenen worden niet altijd gespot. Vertrouw dus niet blindelings op je parkeerhulpsysteem. Er is niets mis mee om bij het parkeren je achteruitkijkspiegel en je zijspiegels te gebruiken.
  3. Laat je niet opjagen. Neem je tijd om in en uit een parkeerplaats te rijden. Niet altijd eenvoudig als er een rij wachtende auto’s achter je staat, maar blijf ‘zen’. Op die 30 seconden extra komt het echt niet aan.

Zoek een ruime parkeerplaats

Nog een tip waarbij vooral de bestuurders van bestelwagens of SUV’s gebaat zijn. Twijfel je eraan of de parkeerplek waar je zo meteen wil inrijden wel breed of lang genoeg is? Zoek dan vooral verder, en probeer je voertuig niet in allerlei moeilijke bochten te wringen. Dat verhoogt alleen maar het risico op ongevallen!

Toch schade opgelopen? Contacteer ons!

Bron: Allianz

 

Terug naar overzicht