Hou je stoep sneeuwvrij!

Sommigen kijken er al naar uit, anderen vinden de aangekondigde sneeuw maar niets. Wist je dat je verplicht bent om de stoep voor je woning sneeuw- en ijsvrij te maken? We geven je enkele tips en vertellen je wat je riskeert als je het niet doet.

Wat zijn de gevolgen als je je stoep niet sneeuwvrij maakt?

Als je de stoep vóór je woning niet sneeuw- en ijsvrij maakt, riskeer je een administratieve boete die varieert van gemeente tot gemeente en zelfs kan oplopen tot 250 euro! Wanneer er effectief iets gebeurt omdat je stoep niet onderhouden is, wordt er ook een proces-verbaal opgesteld.

Wie is aansprakelijk wanneer er iets gebeurt?

Mocht er voor jouw deur een ongelukkige glijpartij voorvallen, dan is het aan het slachtoffer om aan te tonen dat hij of zij gevallen is omdat de stoep niet geruimd was. Als dat bewezen wordt, dan ben jij aansprakelijk en kan je beroep doen op je familiale verzekering om de schade te vergoeden.

Hoe maak ik mijn stoep sneeuw- en ijsvrij?

Je moet de stoep over de hele breedte van je huis sneeuw- en ijsvrij maken.

Enkele tips:

  • Gebruik een sneeuwschep en een borstel.
  • De geruimde sneeuw leg je aan de stoeprand zodat voetgangers vlot door kunnen en je toch het verkeer niet hindert. Wanneer het dan begint te dooien kan het dooiwater ook makkelijk weg.
  • Is de stoep niet volledig ijsvrij? Strooi daar waar het nodig is. Best is om preventief te strooien. Denk toch aan het milieu en gebruik enkel strooizout wanneer het echt nodig is (vaak is sneeuwruimen met een goede sneeuwschep voldoende). Strooi het zout ook enkel op plaatsen waar gelopen of gereden wordt (en dus niet in bermen of grachten). Strooi niet meer dan een handvol per vierkante meter.
  • Verwijder tijdig de ontdooide smurrie voor die opnieuw aanvriest. 
  • Het is uiteraard verboden om water op de stoep te gieten om er bijvoorbeeld een glijbaan van te maken voor de kinderen.

 

Bron: Allianz

Terug naar overzicht