Met de fiets naar het werk

Probeer het zelf eens en ontdek de voordelen

​Ben jij die dagelijkse file ook zo beu? Maar twijfel je nog om met de fiets naar het werk te gaan? Het verhaal en de tips van onze collega Karine trekken je vast en zeker over de streep. Of beter gezegd: op de fiets!

Fietsen naar je werk biedt veel voordelen

​Steeds meer pendelaars ontdekken de voordelen van de fiets. Zo heb je elke dag je portie beweging terwijl je naar het werk rijdt.

Dat sportieve is slechts één van de voordelen van fietsen naar het werk. Hier volgt de rest:

 • Fietsen maakt je hoofd leeg na een drukke werkdag.
 • Geen ergerlijke files.
 • Altijd parkeerplaats.
 • Nooit vertraging.
 • Tijd om onderweg boodschappen te doen.
 • Geen kosten voor brandstof.
 • Je ontmoet fijne mensen als je regelmatig hetzelfde traject rijdt. Fietsen schept echt een band.
 • Fietsen houdt je moraal hoog en versterkt je positiviteit.

Dat je gezonder wordt van fietsen naar je werk, is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Uit een Nederlands onderzoek van TNO blijkt namelijk dat werknemers die drie keer per week met de fiets naar hun werk rijden, gemiddeld één dag per jaar minder ziek zijn dan hun niet-fietsende collega’s. Hoe vaker er wordt gefietst en hoe groter de afstand naar het werk is, hoe lager het ziekteverzuim.

Meer mensen fietsen naar het werk

Al deze voordelen, de fietsvergoeding van 0,23 euro/km en het feit dat werkgevers hun medewerkers vaker een (elektrische) bedrijfsfiets geven; het stimuleert de Belg duidelijk om zijn stalen ros van stal te halen voor zijn woon-werktraject.

In 2014 fietsten al ruim 20% meer mensen naar het werk dan in 2005, zo blijkt uit de woon-werkverkeerstatistieken van de FOD Mobiliteit. In Brussel was de stijging het spectaculairst (+148%). De mobiliteitsbarometer 2017 van Acerta zag het aantal fietsende pendelaars in de privésector op één jaar tijd alleen al stijgen met 13%.

Met de fiets naar het werk: tips van een expert

Ben je overtuigd om voortaan naar je werk te fietsen, dan vind je hier acht tips:

 1. Rijd op je gemak, zeker in de stad. Zo zie je alles wat er rondom je gebeurt en kun je alert reageren als iemand plots oversteekt of zijn portier open slaat.
 2. Maak oogcontact met de autobestuurders wanneer je een maneuver uitvoert. Vergewis je ervan dat hij of zij je zeker gezien heeft.
 3. Vermijd straten met tramsporen. Die zijn gevaarlijk en ook nog eens spekglad als het regent.
 4. Draag een helm en zorg dat je gezien wordt. Bij regenweer en in het (schemer)donker mag je gerust op een versierde kerstboom lijken…
 5. Koop een degelijke fiets en onderhoud hem goed.
 6. Vergeet je verzekering niet.
 7. In Google Maps vind je routes die het aangenaamst zijn voor fietsers.
 8. Is de afstand naar je werk te groot, fiets dan naar het station of naar de collega met wie je carpoolt. Elke rit is mooi meegenomen.

Bron: AG Insurance

 

Terug naar overzicht