Vijf tips die je helpen een buffertje op te bouwen

De dure maanden zijn achter de rug en het nieuwe jaar start mogelijks met een minder gevulde portefeuille dus tijd om terug wat te sparen.

Of je nu te veel rekeningen hebt om te betalen of niet zoveel zelfbeheersing hebt, sparen kan een lastige opgave zijn. Toch is het nooit te laat om te beginnen. De volgende vijf tips van Fool.com kunnen je op weg helpen. 

1. Maak een budget

Ook al heb je je financiën op orde, zonder budget is het lastiger om je uitgaven en je ruimte om te sparen, bij te houden. Begin met het opstellen van verschillende categorieën en ga na hoeveel je aan iedere categorie uitgeeft.

Voeg daarna de uitgaven toe die je eenmaal per jaar doet, bijvoorbeeld een tijdschriftabonnement of contributie aan een sportclub, en deel die door twaalf, zodat je ook daarvoor maandelijks geld opzij zet. Op die manier wordt duidelijker waar nog ruimte is om te sparen en waar zeker niet.

2. Zet kleine stappen

Nu de budgetten duidelijk zijn, is het tijd om eens te kijken naar de categorieën die nog ‘onderhandelbaar’ zijn, zoals lunches of etentjes buiten de deur, en jezelf er toe te zetten deze te verminderen.

Je dagelijkse latte bij dat koffietentje overslaan maakt je niet direct rijk, maar helpt je sneller dan je denkt om die eerste 1000 euro op te bouwen. Hetzelfde geldt voor het meenemen van je eigen lunch naar je werk of het overslaan van dat avondje theater.

Dat betekent niet dat je nooit meer mag genieten van de leuke, kleine dingen in het leven, maar doe het gewoon iets minder. Een voorbeeld: stel, je gaat in plaats van vijf keer, twee keer uit lunchen doordeweeks, dan scheelt dat je per keer toch weer zo’n 10 euro. Dat is per week 30 euro, en per maand toch weer 120 euro.

3. Verkoop dingen die je niet nodig hebt

Ongedragen kleding met de kaartjes er nog aan, oude meubels, ongebruikte apparaten. Allemaal voorbeelden van dingen die nog geld kunnen opbrengen. Tegelijkertijd levert het meer ruimte op in je huis. Het delen van een advertentie via social media is gratis en kan goed helpen.

Weet je niet precies welke prijs je moet vragen voor je spullen? Kijk op verschillende verkoopsites naar vergelijkbare artikelen om inspiratie op te doen.

4. Neem een baantje erbij

De meesten van ons werken al zo hard dat een extra baan niet echt aantrekkelijk klinkt. Maar als je echt geen ruimte hebt aan de uitgavenkant, is het misschien verstandig om meer inkomen te genereren.

Je hoeft natuurlijk niet te overdrijven: een weekend in de maand of een paar avonden in de week kunnen al snel helpen. Winkels en restaurants bijvoorbeeld, kunnen in het hoogseizoen vaak extra hulp gebruiken. 

5. Doe het automatisch

Sommige mensen zijn van nature geen goede spaarders. Het kan dan een goed idee zijn om bij ieder maandsalaris direct een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken. Dit voorkomt de verleiding om het geld uit te geven. Het is verstandig om ongeveer 10% van je salaris te sparen, hoewel de omstandigheden dat niet altijd toelaten. 

 

Bron: IEX Geld

Terug naar overzicht